Илија Димитријевић
(Крагујевац, прва половина 19. века – око 1900.)

Један од најзначајнијих и најпознатијих српских иконописаца и портретиста 19. века. Рођен је у Крагујевцу а школовао се на академији у Бечу. Израдио је већи број иконостаса и икона у Србији и тадашњој Јужној Угарској међу којима су : иконостаси у Ланчугу (Барања, 1870. г.), Кућанима и Градишту (Славонија, 1888. и 1889. г.)
Израдио је и други иконостас у храму св. Николе у Алексинцу 1880 – 1888. г., Дарохранителницу, рађену за храм св. Илије у Суботинцу, северна врата на иконостасу св. Петке у Трњану. Његове иконе налазе се у и у цркви у Обреновцу, манастиру Јошаница код Јагодине, Народном музеју у Крагујевцу, Завичајном музеју у Алексинцу…
У Алексинцу је насликао и један број портрета истакнутих Алексинчана.
Потписивао се као ”црквено-академични молер из Крагујевца” а на иконама и портретима које је радио у Алексинцу стоји потпис ”академични иконописац и живописац”.

Милун Митровић

Milun Mitrovic

Рођен је 15. децембра 1922. године у Рујевици код Сокобање. Четворогодишњу гимназију је завршио 1937. а 1943. године Учитељску школу у Алексинцу. Од 1948. до 1951. године био је ученик славног сликара Мила Милуновића код кога је изучавао зидне технике. Члан је групе ”Самостални” и ”Групе 57”. Магистрирао је у области зидног сликарства на Факултету ликовних уметности у Београду 1972. године.
Члан Удружења ликовних уметника Србије је постао 1948. године када је и излагао на VII изложби УЛУС-а. Од 1963. године професор је Више педагошке школе а од 1976. до 1982. године ванредни професор ФДУ. Био је члан председништва ликовних педагога Југославије и члан међународног удружења (ИНСЕ). Издао је књигу из теорије уметности ”Форма и обликовање” 1977. године.
У Дому омладине у Алексинцу излагао је 1973. године. Приредио је 40 самосталних и учествовао на преко 150 колективних изложби у земљи и свету (изложбе УЛУС-а, Октобарски салон, Беч, Њујорк, Штутгарт, Букурешт, Осло, Трондхајм, Монтреал, Бејрут, Триполи, Единбург). У Народном музеју у Београду излагао је 2000. године. Добитник је многих награда и признања за сликарство.

Душан Мишковић (1915-1993.)

Dusan Miskovic

Рођен је у Алексинцу 29. октобра 1915. године. Основну школу завршио је у Пироту, а гимназију и трговачку академију у Београду. Уметничку школу у Београду похађао је од 1935. до 1939. године, код професора Бете Вукановић, Ивана Радовића, Љубе Ивановића и Николе Бешевића.
Од 1938. године присутан је у ликовном животу Београда. Излагао је на пролећним и јесењим изложбама југословенских уметника у Уметничком павиљону Цвијета Зузорић 1938, 1939, 1940. године. По избијању Другог светског рата 1941. долази на подручје Алексинац – Сокобања и ту остаје до краја рата. Од 1948. до 1955. године живи у Нишу, где оснива школу примењених уметности; у школи ради као директор и предавач. Прелази 1955. године у Београд, и ту живи и ради до своје смрти 1993. године.
Сликарством се бави, пуним интензитетом, тек у послератним годинама и излаже на многобројним изложбама у Београду и другим градовима Југославије. Учествује на изложбама УЛУС-а, Октобарском салону, изложбама ЛАДЕ, Изложби југословенског портрета, као и на изложбама атељеа АРС и на другим ликовним смотрама.
У иностранству је излагао у Риму, Напуљу и Фиренци где на међународној изложби 1970. године добија златну медаљу за сликарство овог града, а, затим, у СР Немачкој, САД-у, Канади.
Радови Душана Мишковића могу се видети у Музеју савремене уметности у Београду, Народном музеју у Београду, Музеју града Београда, Музеју града Земуна, Народном музеју у Нишу, Народном музеју у Смедеревској Паланци, Завичајном музеју у Алексинцу, у разним установама и код приватних лица у великом броју, а у иностранству у Равени, Венецији, Минхену, Паризу, Вашингтону.

У књизи музејског инвентара Завичајног музеја Алексинац остало је записано :

”Поклон мом родном граду поводом 30-тогодишњице ослобођења, њега и Београда – града у ком сам рођен пре 60 година и града у коме сам постао стваралац и чији сам сада житељ.”

18. октобра 1974. године дародавац                                                                 Душан Мишковић с.р.
Алексинац                                                                                                                            акад.сликар

Dusan Miskovic - potpis

Top